Czym i kiedy docieplać ściany zewnętrzne budynku?

W zależności od termoizolacyjnych parametrów murów, ich nawierzchni a także sposobu nagrzewania budynku, z budynku może uciekać ciepło warte nawet kilka tysięcy złotych rocznie.




Dla wielu inwestorów to wystarczający argument, aby rozważyć ocieplanie - więcej dowiesz się na tej stronie - budynków pianką. Wielu z inwestorów frapuje się, którą izolację cieplną wyselekcjonować. Zdecydowaną większa część budynków w naszym państwie dociepla się wełną mineralną albo styropianem. Oba materiały charakteryzują się współmiernymi przymiotami termoizolacyjnymi. Nie oznacza to jednakże, iż wybór izolacji powinien być tak zwanym dziełem przypadku, jako że obydwa materiały sporo odróżnia. Wełna mineralna będzie niepalna a także wytrzymała na dużą temperaturę. Charakteryzuje się dużą paroprzepuszczalnością, jej wielką zaletą jest również elastyczność a także łatwość dopasowania do ocieplanej powierzchni. Surowiec ten nie lubi wilgoci – przy długotrwałym kontakcie z wilgocią, traci swe własności izolacyjne. Styropian natomiast będzie leciutki, waży dziesięciokrotnie mniej aniżeli wełna mineralna. W porównaniu do niej, walorem styropianu jest też niższa cena. Do tego cechuje się małą nasiąkliwością i wytrzymałością na sprężanie. Jest bezproblemowy w obróbce i montażu. Wadą styropianu będzie natomiast mizerna izolacyjność akustyczna, choć – mimo powszechnej opinii – w ścianach dwuwarstwowych wełna nie jest pod tym względem lepsza.




Opcją dla styropianu oraz wełny będą pianki. Ze względu na dosyć wysoką opłatę, nie zdobyły one do tej pory wielkiej wziętości, chociaż posiadają sporo atutów.




Izolacje owe charakteryzują się nadzwyczaj małą przewodnością cieplną. Piankę charakteryzuje bardzo dobra dźwiękochłonność, wytrzymałość na zawilgocenie oraz dobra przyczepność do fundamentu.
2018-11-17
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.