Noże japońskie – informacja w pigułce

Europejska kuchnia od lat stara się ubogacić arsenał dań jak też różnorodność smaków, czerpiąc, po raz następny w historii, po inspirację do państw azjatyckich oraz Japonii.

Tamtejsza sztuka kulinarna wyspecjalizowała się do tego stopnia, iż, wraz z rozwojem trendów kucharskich powstawały równolegle celowo dla nich dedykowane noże jak też akcesoria. W konsekwencji nowocześni Europejczycy, uwielbiający nowiny kosmopolici chętni do smakowych eksperymentów, czerpiący natchnienie z orientalnej kuchni – tajskiej, chińskiej – przejmowali oraz przejmują nadal specyficzne dla niej noże. Tak właśnie przyjęły się noże sirou kamo. To noże o tyle niepospolite. Cechą specyficzną noża jest bardzo specyficzny, układ ostrza. Krawędź tnąca jest prosta, natomiast grzbiet, w dużej części równoległy do ostrza, łączy się z nią delikatnym łukiem.

Absorbuje Cię kwestia podnoszona w tym tekście? Zobacz ponadto także inne zbliżone materiały – po prostu wejdź tutaj farba elewacyjna baranek.

Dzięki takowej budowie noża Miyabi 600 S stał się jednym z ulubionych noży do cięcia oraz szatkowania jarzyn jak też owoców (zobacz miyabi 600 s). Świetnie nadaje się również do cięcia mięsa .

Fototapety do kuchni, panele

Autor: www.przyklejkopety.com.pl
Źródło: www.przyklejkopety.com.pl
fototapeta

Wielu profesjonalnych kucharzy, trzymając Miyabi noże w ręce, będzie w stanie z ich pomocą przyszykować nadzwyczaj złożony i skomplikowany posiłek. Często słyszy się, że nóż ten starczy za wszystkie inne – średnie a także duże – noże kuchenne. Miyabi noże urzekają unikalną ergonomią krojenia. Czy to cięcie, czy krojenia do siebie, bądź też stosowanie techniki wysokiego bądź niskiego cięcia nóż ów poradzi sobie świetnie.

Do używania tego typu noży musimy się jednak przyzwyczaić. Orientalny nóż wymaga od krającego otwarcia umysłu i wyćwiczenia techniki obsługiwania się nim. Staje się wtedy perfekcyjnym narzędziem kreatywnego kucharza.
Kategoria: Bez kategorii
Tagi: , ,