Patelnie żeliwne

Żeliwo, to uznany od wielu lat stop żelaza, węgla i innych komponentów. Im więcej w żeliwie żelaza i węgla, tym lepsza bywa jego jakość.
Żeliwne naczynia pali się w piaskowych modelach w bardzo dużych temperaturach.
[IMG=14/3010.

Żeliwo, to uznany od tysiącleci stop żelaza, węgla i innych składników. Im więcej w żeliwie żelaza i węgla, tym wyższa bywa jego jakość.
Żeliwne naczynia pali się w piaskowych modelach w bardzo wysokich temperaturach.
Żeliwne patelnie po wypaleniu są ręcznie czyszczone i uszlachetniane. Żeliwne patelnie cechują się niezwykle długim czasem eksploatacji, z zastrzeżeniem, iż będą właściwie użytkowane i konserwowane. Należy mieć na uwadze, że żeliwo nie jest trwałe na upadki, jednakże jest odporne na zarysowania. Żeliwnych naczyń powinni stosować wszyscy, nawet uczuleniowcy. Żeliwne patelnie rekomendowane są osobnikom z chorobami serca, czy chorobami krwi. Żeliwo pomaga w zachowaniu właściwej wielkości mikroelementów i żelaza w organizmie.
Stłuczone szkło

Autor: Sylvain Moreau
Źródło: http://www.flickr.com

Na rynku jest wiele typów patelni żeliwnych. Naturalne, ekologiczne żeliwo zabezpieczane jest oliwami roślinnymi, nie posiada warstewki emaliowanej.

Jeśli zainteresował Cię ten tekst, kliknij ten link – to bez dwóch zdań świetne omówienie (https://estella-shop.eu/14-ekskluzywna-posciel) tej kwestii. Koniecznie to zobacz!

Gdy smaży się na naturalnym żeliwie, trzeba stosować cokolwiek więcej oliwy. Naturalnego żeliwa nie wolno myć zmywać wodą z płynem, gdyż przyswaja detergenty. Patelnie żeliwne powlekane glazurami mniej się utleniają i potrzebują niewielu zabiegów pielęgnacyjnych. Porcelanowa, lub ceramiczna osłonka zapobiega przywieraniu smażonych, duszonych, bądź pieczonych pokarmów. Dzięki użyciu warstw minimalizujących przywieranie, jest możliwość stosować mniejszej porcji oleju, a to wpływa na kaloryczność dania.

Małe dzieci siedzące na polance

Autor: Travis Swan
Źródło: http://www.flickr.com

Patelnie z kolorowego żeliwa jest możliwość używać nie tylko do pieczenia i smażenia. Ponieważ patelnie te są bardzo ładne, gotową strawę można podać w tym naczyniu na stół. Trzeba tylko wiedzieć, że jeśli zapiekamy w piekarniku w sporej temperaturze, powinno się ściągnąć pokrywę, która ma rączkę z tworzywa sztucznego.

Patelnie żeliwne jest możliwość użytkować na wszystkich rodzajach pieców.

Ciekawi Cię ten wątek? To odsyłam tam, ponieważ odkryjesz tam mnóstwo interesujących treści w tej dziedzinie.

/J]

Ażeby patelnia z kolorowego żeliwa zatrzymały przez lata własności nieprzywierające, wskazane jest, raz nz jakiś czas, natrzeć je wewnątrz papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym. Patelnie z kolorowego żeliwa są kompletnie niewymagające. Trzymanie się paru prostych zasad, to bardzo mały nakład w stosunku do tego, co produkt ten przekazuje.