Każdy lokal użytkowy, który ma gości, powinien posiadać świetnie wyposażoną toaletę – dla wygody wszystkich ludzi

W naszym kraju ostatnimi czasy otwiera się wiele nowych restauracji i kawiarni. W każdym tego typu lokalu ważny jest oczywiście smak potraw, ale także i wystrój.

Przy czym ocenia się nie tylko salę, ale także i toaletę.
spotkanie u dewelopera

Autor: Jeffrey Zeldman
Źródło: http://www.flickr.com
Są jeszcze tacy menadżerowie restauracji, którzy mówią, że toaleta jest kompletnie nieistotnym elementem lokalu. Bywa tam niezbyt przyjemnie, a sanitaria są stare. Z reguły klienci już nie wracają do tych miejsc. Oprócz zalet smakowych, liczą się wszakże też względy estetyki. Im szybciej to pojmą co poniektórzy menadżerowie, tym lepiej dla nich. Młodsi menadżerowie postrzegają świat już na szczęście zupełnie inaczej. Przez to w ich lokalach toaleta to często osobne dzieło sztuki. Designer naprawdę się postarał. Jest nie tylko higienicznie, ale wszystkie sanitaria są wysokiej jakości. Gustowna toaleta (przenieś mnie do strony) i umywalka bywają najczęściej w podobnym kolorze. Zwykle mamy możliwość również znaleźć urządzenia ułatwiające funkcjonowanie dla osób na wózkach. Oczywiście, niemal w każdym lokalu montowane są także dozowniki do płynu oraz suszarki do rąk. Czasami łazienka jest aranżacyjnie przedłużeniem sali. Zatem jeśli wystrój (lampa sufitowa na wysięgniku) knajpki przypomina Dziki Zachód, to tak i będzie wyglądała łazienka. Wszędzie znajdziemy drewno.

Jeśli jednak prowadzimy azjatycką restaurację, to łazienka i wszystkie sanitaria będą pokazywały minimalizm. Tak jak preferują przykładowo Japończycy. Nie należy więc zlekceważyć wystroju toalety.